Je bent al een tijdje bezig met je website. De site is gevuld met goede, informatieve teksten en dankzij een handig thema ziet het er allemaal goed uit. Er is echter één probleem: de site laadt erg traag. Hierdoor verlaten veel mensen je website voordat deze helemaal geladen is en staat de site minder hoog in de zoekresultaten van Google. Dit kan een groot probleem vormen voor je website of onderneming. Daarom is het belangrijk dat je dit probleem snel aanpakt. Begin je net met je website? Ook dan is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat je WordPress website snel is.

Test zelf eerst de snelheid

De eerste stap voor het sneller maken van je website is om vast te stellen dat de snelheid daadwerkelijk het probleem is. Hiervoor zijn er meerdere online tools. Zo heb je bijvoorbeeld Pingdom, Google PageSpeed Insight en GTmetrix. Als deze tests laten zien dat je website inderdaad aan de trage kant is, kun je het probleem gaan verhelpen.

Kies de hosting en thema zorgvuldig

Het klinkt misschien simpel, maar het is van belang dat je een snelle WordPress webhosting uitkiest. Overstappen naar een snellere hosting kan ervoor zorgen dat je website maar liefst twee keer zo snel laadt. Er zijn meerdere providers die ultra snelle hosting aanbieden.
Daarnaast is het belangrijk dat je een goed thema uitkiest. Voor WordPress worden er talloze thema’s aangeboden. Veel hiervan zijn erg omvangrijk, met allerlei widgets en sliders. Al deze dynamische elementen hebben een negatieve invloed op de snelheid van je site. Het is dus verstandiger om te kiezen voor een wat lichter thema.

Verwijder onnodige plug-ins

Plug-ins zorgen er helaas voor dat je website minder snel laadt. Je moet er dus op letten dat je niet onnodig veel plug-ins geactiveerd hebt. Wees dus niet bang om een plug-in te verwijderen zodra je merkt dat je deze niet nodig hebt.

Let op het formaat van afbeeldingen

Afbeeldingen zorgen ervoor dat de grootte van je paginabestand toeneemt. Dit zorgt voor een langere laadtijd, met alle gevolgen van dien. Om te voorkomen dat de laadtijd onnodig lang is, is het handig om afbeeldingen precies groot genoeg te maken. Daarnaast kan het handig zijn om afbeeldingen te verkleinen. Hier bestaan verschillende WordPress plug-ins voor, zoals WP Smush. Deze plug-in verkleint de afbeeldingen tijdens het uploaden.

Minimaliseer externe scripts en JavaScript en CSS bestanden

Een extern script aanroepen maakt je website een stuk trager. Voorkom dit door alleen de essentiële externe scripts te gebruiken, zoals die van Google Analytics.

Door je JavaScript en CSS bestanden te verkleinen maak je je website een stuk vlotter. Hier zijn meerdere plug-ins voor, maar je kunt het ook zelf doen. Hiernaast kun je er ook voor kiezen om een zogenaamde cache plug-in te installeren. Deze maakt een kopie van de website en zet deze op een makkelijk bereikbare plaats. Hierdoor laadt de site erg snel.

Behaal snel positief resultaat

Naast deze tips zijn er nog een aantal voor de hand liggende manieren om de laadsnelheid van je website te verbeteren. Zo is het bijvoorbeeld handig om je database zo nu en dan op te schonen. Na het toepassen van de hierboven genoemde tips, zul je merken dat je website een stuk sneller is en zal het aantal bezoekers toenemen.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.